Logo Ústecký kraj

18. dubna 1966: Československý film režisérů Jána Kadára a Elmara Klose Obchod na korze získal Oskara.

4930 km

24.09.2018 3 336 Mgr. Eva Mojžišová

4930 km

- to je přesně počet kilometrů, které jsme na vědeckotechnickém zájezdu, který pro studenty pořádal AMAVET (Asociace pro mládež, vědu a techniku) ve dnech 14. - 23. září 2018, najeli autobusem po městech Pobaltí.

 

K tomu musíme ještě přidat spoustu kilometrů, které jsme za poznáním historických, přírodních i technických památek nachodili.

Naše poznávání začalo v hlavním městě Litvy Vilniusu. Zrovna se zde konaly oslavy 100. výročí existence státu spojené s vystoupením lidových hudebních skupin a velkým trhem. Mohli jsme tedy ochutnat i místní speciality. Naše cesta Litvou pokračovala do starobylého Kaunasu a přístavu Klaipeda. Z Klaipedy jsme se trajektem vydali na poloostrov Kurská kosa na "baltskou Saharu" a prohlédli si úžasný národní park s písečnými dunami. Poslední zastávka v Litvě patřila poutnímu místu Křížový vrch, které na nás silně zapůsobilo více než stotisíci kříži.

Lotyšsko se nám představilo jen krátce svým hlavním městem Riga, pospíchali jsme dále do Estonska - Tallinu, který spoustu z nás nadchl svou atmosférou a milými lidmi.

Další den jsme se opět nalodili na trajekt a zamířili do Finska - Helsinek. Zde nás čekala prohlídka města, vědeckotechnické centrum a výlet lodí na ostrov Suomennlinna s pevností.

Cestou do Petrohradu jsme se ještě zastavili u letní chaty cara Alexandra III. u města Kotka a pak už jen cesta do Ruska. Po dlouhých prohlídkách na hranicích nám zůstal ten den čas jen na večerní dlouhou prohlídku památek Petrohradu. Zato druhý den v Petrohradu byl pro nás velmi náročný. Chtěli jsme toho vidět co nejvíce, což se nám na konec podařilo za cenu totálního vyčerpání. Ale stálo to za to! Poslední naše zastávka ve městě byla navečer u křižníku Aurora. Tady jsme se s nádherným Petrohradem rozloučili a vydali se na dlouhou cestu domů.

Eva Mojžišová

 

 

Zpět na: Zprávy

© 2014 Gymnázium Teplice. Vytvořeno službou eSchool.cz