Logo Ústecký kraj

Poznání sebe sama je základem pravé moudrosti. JAK

6.E v Rudolfinu aneb umění v čase korony

12.06.2020 1 935 Mgr. Radka Manáková

6.E v Rudolfinu aneb umění v čase korony

11. června 2020 se 11 studentů 6.E vypravilo  se svou učitelkou R. Manákovou v rámci předkoronavirového tematického plánu za uměním. Navštívili jsme Galerii Rudolfinum, kde probíhá až do 26. července výstava obrazů a videoartu Michaëla Borremanse – belgického malíře.

Výstava není velká, ale prostředí Rudolfina jí moc sluší. Nejvíce nás pobavilo, že výstava nese název The Duck podle obrazu, který tam už není, protože se jako jediný už musel vrátit do Belgie.  U realisticky namalovaných obrazů Michaëla Borremanse s prazvláštní tematikou vás většinou napadne: „Proč právě tohle?“ Ale to je právě otázka, kterou si můžeme položit vždy a všude, jen nás to vždy a všude nenapadne. Asi i k tomu je umění dobré J. Prohlédli jsme si i znovuotevřený a přetvořený Artpark, který se snaží zodpovědět právě tu zmiňovanou otázku: „Proč právě tohle?“ ve vztahu k mnoha kontroverzním uměleckým počinům 20. a 21. století.

Ze současného umění jsme se poté přesunuli do gotiky Staroměstského náměstí. Jednak jsme všichni poprvé viděli nový Mariánský sloup, ale také jsme měli možnost vidět odbíjet orloj – plejádu apoštolů, cinkající smrtku a na závěr kokrhajícího kohouta, to vše bez tlačenice turistů ze všech koutů světa. Stejně tak jsme si užili pohled do Celetné ulice končící impozantně Prašnou branou, mnozí si vzpomněli na návštěvu Domu U Černé Matky Boží s expozicí českého kubismu, kterou jsme absolvovali v loňském školním roce. Byla to pěkná exkurze.

Mgr. Radka Manáková

Zpět na: Zprávy

© 2014 Gymnázium Teplice. Vytvořeno službou eSchool.cz