Logo Ústecký kraj

Poznání sebe sama je základem pravé moudrosti. JAK

Česká středoškolská unie

02.01.2019 2 788 RNDr. Zdeněk Bergman

Česká středoškolská unie

Přinášíme zprávu V. Šafránka (5.A), který naši školu zastupoval na zasedání České středoškolské unie v Praze.

V neděli 9. prosince 2018 jsem se jako delegát naší školy účastnil celostátního sněmu České středoškolské unie, což je vrcholný orgán této organizace, která zastupuje středoškoláky na celostátní úrovni. Sněm se konal v Evropském domě v Praze.

Prvním bodem programu byla prezentace zaměstnankyně Zastoupení Evropské komise v ČR. Přítomným delegátům povídala o soutěžích pořádaných Evropskou unií, které když vyhrajeme, můžeme jet na výlet do EP do Štrasburku a posléze o tom, že mají přemluvit babičku, aby šla volit při květnových volbách do EP.

Druhým bodem programu, tentokrát již v režii ČSU, byla prezentace předsednictva o jím dosažených úspěších za tento rok a zároveň vyvrácení nepravdivých a zkreslených informací, které mezi delegáty šířili někteří členové Středoškolského sněmu hl. m. Prahy.

Následovala prezentace některých členů Středoškolského sněmu hl. m. Prahy, ve které zazněla spousta oprávněné kritiky současného vedení ČSU (například ohledně komunikace s námi, delegáty), která byla bohužel utlačena jejich teatrálním vystupováním a směsí polopravd a pomluv. Bohužel skončili u kritiky a obviňování, ale žádnou alternativu nenavrhli.

Následná debata byla zřejmě nejpikantnější částí celého programu. Měla v podstatě dva body, které mají velmi zásadní vliv na budoucnost českého středního školství. 1) Proč nebyl do Týmu ČSU (skupina lidí, která se podílí na chodu ČSU) přijat jistý Samuel Šulc? 2) Kam (ne)zmizely peníze pro Středoškolský sněm hl. m. Prahy. Tento bod se nějak protáhl, neboť každý delegát měl potřebu vyjádřit svůj názor, i když o daném tématu nic nevěděl. Protáhl se asi o dvě a čtvrt hodiny, takže místo v 16:30 skončil okolo 19:00.

Následovaly volby do vedení ČSU, kterých jsem se ale již nestihl zúčastnit, neboť mi jel vlak (volby měly dle plánu začít v 17:00 a skončit v 19:30, nakonec začaly v 19:15). Před svým odchodem jsem stihl hlasovat proti procedurálnímu návrhu o vyvolání hlasování o odvolání předsedy ČSU Martina Mikšíka, posléze jsem udělil plnou moc pro hlasování za Gymnázium Teplice 2. místopředsedovi ČSU Viktorovi R. Schilkemu. Volby dopadly následovně:

Předsedou zůstal Martin Mikšík, 1. místopředsedou se stal Kryštof Zapletal (Gymnázium Přírodní škola), 2. místopředsedou Samuel Šulc (Gymnázium Přírodní škola).

Členy předsednictva se pak pro následující půlrok stávají Bùi Thanh Bình z Gymnázia Voděradská a znovuzvolený Viktor René Schilke z 1. Střední ScioŠkoly. Zajímavé je, že tři z pěti členů předsednictva studují na soukromých středních školách. Navzdory tomu, že Přírodní školu považuji za naprosto úžasný projekt, domnívám se, že mohou být jeho studenti (a tedy i 2/5 vedení ČSU) odtrženi od reality státních škol. Velmi mě tedy zajímá, jak budou chlapci přistupovat k problémům státního středního školství, ve kterém studuje většina středoškoláků v ČR.

V pondělí sněm pokračoval různými workshopy, debatami apod. na téma "Psychická pohoda na školách", toho jsem se však nezúčastnil, neboť by to pro mě osobně, ani pro náš ústav a zřejmě ani pro celé střední školství nemělo žádný přínos. Prostě bych jenom zabil jedno pondělí a musel si doplňovat učivo.

Vojtěch Šafránek, 5.A

Zpět na: Zprávy

© 2014 Gymnázium Teplice. Vytvořeno službou eSchool.cz