Logo Ústecký kraj

Poznání sebe sama je základem pravé moudrosti. JAK

DofE jede!

08.03.2021 2 019 Mgr. Kateřina Appelová

DofE jede!

Projekt DofE (Mezinárodní cena vévody z Edinburghu) pokračuje i v roce 2021, lockdownu navzdory. Týden po týdnu si studenti zaznamenávají do online aplikace hodinu sportu, dobrovolnictví a rozvoje talentu. Občas je nutné si dle momentální situace přenastavit aktivity, takže letos je dobrovolnickým hitem rozhodně TRASH HERO a domácí cvičení s aplikacemi a Youtube.

Momentálně je v programu aktivně zapojeno 12 studentů, u kterých se začíná rýsovat šance, že plnění aktivit dokončí a čeká je pak už jen dobrodružná expedice a na podzim tedy i cíl – certifikát, který pomáhá odemykat dveře na zahraniční i tuzemské univerzity a v CV mu to rozhodně sluší. To ale předbíháme, zatím se statečně plní aktivity.  Přinášíme krátké rozhovory s několika studenty, tentokrát z 6.D, kteří programu věnují.

DOFE se na GT již zabydlelo, v září budeme opět oslovovat studenty sext a septim a přibírat nováčky, na které se moc těšíme.  Přečtěte si, co o DOFE řekli sami ti, kdo tento skvělý program plní, to bude nejlepší nahlédnutí do celého programu, který plní mladí lidé po celém světě, Teplice nevyjímaje.

Daniela Luňáková TANEC/KRESBA/ TRASH HERO

Jaká aktivita je easy? 

- Pro mě je nejvíc easy pohyb, což je v mém případě tancování. Tanci se věnuji již řadu let několikrát týdně, takže je tato činnost v souladu s mým běžným programem.   

Jaká aktivita ti dává nejvíce zabrat? 

- Nejvíce mi dávalo zabrat dobrovolnictví (sbírání odpadků), protože jsem chodila ven za každého počasí (i když byl všude sníh) a taky proto, že mě vždycky rozčílilo to, že se lidi neumějí chovat k přírodě.  

Jde vůbec DofE dělat v období pandemie? 

- Určitě ano (mně například pandemie určité věci při plnění usnadnila). Co se pohybu týče, tak na youtube najdeme stovky videí, podle kterých se dá doma cvičit. Každý si může vybrat podle toho, co ho baví nebo láká. Dovednost si asi většina lidí plní doma, takže u toho též nevidím nějaké výrazné omezení. U dobrovolnictví tedy záleží, co si kdo zvolil, ale vždy se dá aktivita, i v průběhu, upravit tak, aby vyhovovala dané situaci.  

Co bys vzkázala nováčkům? 

- Je to skvělá výzva a nejednou překvapíte sami sebe. Nebojte se do toho jít a hlavně se nevzdávejte. Je skvělý pocit překonat svůj limit a dosáhnout tam, kam jste ještě nikdy nedosáhli! 

Martin Stýblo  PIANO/FITNESS/ TRASH HERO

Jaká aktivita je easy? 

- Nejjednodušší pro mě bylo plnit cíle v rámci hry na klavír. Protože na klavír hraji již sedm let, jsem zvyklý pravidelně cvičit a i přestože teď výuka v ZUŠ probíhá online, nebyl pro mě žádný problém splnit týdenní minimum jedné hodiny, spíše jsem ho několikanásobně překračoval.  

Jaká aktivita ti dává nejvíce zabrat? 

- Ze začátku pro mě bylo nejnáročnější asi pravidelné cvičení. Nikdy mě sport moc nebavil, a i když jsem se občas snažil doma cvičit, jen málokdy jsem vydržel déle než měsíc. V průběhu prvního měsíce jsem se často musel nutit, ale vždy jsem svůj cíl splnil. Během posledního měsíce jsem navíc do mojí "rutiny" zařadil i běhání a pokračuji i po dokončení tří měsíčního dofe období, takže doufám, že mi to vydrží co nejdéle.  

Jde vůbec DofE dělat v období pandemie? 

- Určitě ano, já už si aktivity sice vybíral s předtuchou nadcházejícího lockdownu, ale vím, že pokud se někomu z jakéhokoliv důvodu plnit nedaří, není problém aktivitu změnit nebo upravit. Navíc oblasti, ze kterých je možné si aktivity vybírat jsou natolik široké, že si v nich každý určitě najde nějakou "social distancing friendly" aktivitu.  

Co bys vzkázal nováčkům?  - Zkuste to, nemáte co ztratit. :) 

Eliška Marková CVIČENÍ/MALBA NA DŘEVO/KOMUNITA

Jaká aktivita je easy? 

- Nejsnazší je pro mě asi sport, protože, i díky Dofe, jsem začala cvičit pravidelně, takže hodinu cvičení týdne mám za chvilku.  

Jaká aktivita ti dává nejvíce zabrat? 

- Nejnáročnější je pro mě dovednost (u mě malba na dřevo), protože ji většinou plním více než hodinu týdně, takže je někdy těžší najít si na to čas.  

Jde vůbec DofE dělat v období pandemie? 

- Určitě ano. S výběrem správných aktivit mi přijde, že je to možná lehčí než při normálním, hektickém režimu. Také je to způsob, jak něco dělat a nemít pocit, že jste v téhle době neproduktivní nebo že se nikam neposouváte.  

Co bys vzkázal/a nováčkům? 

- Určitě to stojí za to. Není to nic tak těžkého a navíc vám to může pomoct se někam posunout nebo začít dlouho odkládanou aktivitu.  

Lucie Benešová TANEC/VYŠÍVÁNÍ/TRASH HERO

Jaká aktivita je easy? 

- Nejjednodušší je pro mě sport, protože jedu podle aplikace a máme pravidelně online tréninky.  

Jaká aktivita ti dává nejvíce zabrat? 

- Nejvíc mi dává zabrat dobrovolnictví, TrashHero, protože nebývá příznivé počasí.  

Jde vůbec DofE dělat v období pandemie? 

- Určitě se to dá, záleží na vhodném výběru aktivit. Přijde mi, že na distanční výuce mám na DofE dokonce více času.  

Co bys vzkázala nováčkům? 

- Určitě to zkuste, o nic nejde, získáte nové zkušenosti, a když se vám nezadaří, příští rok to můžete zkusit znovu. 

Michaela Jedličková  TANEC/ANGLIČTINA-PSANÍ/TRASH HERO

Jaká aktivita je easy? 

- Nejlépe mi asi jde sbírání odpadků, protože vždycky je kam se vracet a objevuji i nová místa. Je to fajn.  

Jaká aktivita ti dává nejvíce zabrat? 

- Nejtěžší výzva je pro mě tanec, protože jsem nikdy netancovala před nikým a jen sama v pokoji, učím se jen z videí a teď začnu i pomocí kamarádky. Tak i tak, je to pro mě velká výzva.  

Jde vůbec DofE dělat v období pandemie? 

- Plnit dofe během pandemie není zas tak těžké, ale zároveň to není nic lehkého, protože jsem se musela vzdát dobrovolnictví, které jsem chtěla prvně.  

Co bys vzkázala nováčkům? 

- Vzkázala bych jim asi jen to, že dofe je skvělé i pro zorganizování času, což se bude hodit do budoucna. 

Mgr. Kateřina Brušáková

DofE jede! DofE jede! DofE jede! DofE jede! DofE jede! DofE jede! DofE jede!

Zpět na: Zprávy

© 2014 Gymnázium Teplice. Vytvořeno službou eSchool.cz