Logo Ústecký kraj

Poznání sebe sama je základem pravé moudrosti. JAK

Jakub Doležal: Americká zkušenost

14.06.2018 3 151 RNDr. Zdeněk Bergman

Jakub Doležal: Americká zkušenost

Rád bych v krátkosti popsal můj rok 2017/18 na střední škole v Americe - na Pascack Valley High School, Hillsdale, New Jersey.

Na střední škole v USA to je tak, že na začátku školního roku si studenti mohou vybrat z desítek různých předmětů, a ze sedmi vybraných předmětu se pak bude skládat jejich rozvrh.

Já jsem si vybral american studies, španělštinu, fyziku, matematiku, ekonomii a tělesnou výchovu.

Denní výuka začíná v osm hodin ráno a končí každý den ve 14:53. Vyučovací hodina má 48 minut, přestávka je vždy 4 minuty a mezi 4 a 5 vyučovací hodinou je pauza 45 minut na oběd, který je ve škole a studenti si přinesou vlastní oběd z domova. Každý den probíhá výuka všech sedmi vybraných předmětů. Součástí výuky jsou i školní výlety.

Součástí školy jsou i sporty a kroužky, které jsou pořádané školou a ty začínají ihned po skončení výuky. Každý student si může vybrat jakýkoliv sport nebo kroužek, který škola nabízí a který je v rámci školy zdarma! Co se týče sportu, který je mi nejbližší, tak ve školním roce probíhají tři různé sezóny, ve kterých jsou různé sporty. Tak například na podzim je sezóna fotbalu

a amerického fotbalu v zimě basketbalu, řecko-římského zápasu a na jaře je to baseball, lacrosse a atletika. Školní aktivity a sporty jsou nejlepší způsob, jak poznat nové lidi, najít nové kamarády a zažít něco nového a nezapomenutelného. Stát se součástí týmu.

Moje škola je zařazena do speciálního programu, ve kterém studenti dostanou na začátku školního roku laptop, na kterém pracují jak ve škole, tak doma. Učitelé i žáci jsou spokojeni s takovým stylem výuky, ale upřímně, není nic lepšího než tužka a sešit, nebo mi možná tužka a sešit vyhovují více, protože jsem na to zvyklý již od první třídy.

Největší dík patří mé hostitelské rodině, která si mě vybrala a přijala pod svou střechu. Starají se o mne jako o vlastního a toto pouto už navždy zůstane mezi námi a oni pro mne budou vždy mojí druhou rodinou. Mají tři syny, dva z nich jsou na univerzitě a nejmladší, stejně starý jako já, chodí do školy se mnou. Rodina Denbeaux již v minulosti hostila dvakrát studenta z jiného státu a letos se stalo to, že se rozhodli hostit dva studenty současně. Byla to asi ta nejlepší věc, která mne potkala, protože s mým „švýcarským bratrem“, Leandrem jsme si vybudovali opravdu bratrské pouto a již teď se nemůžeme dočkat až se spolu budeme setkávat i v Evropě.

Studijní pobyt v zahraničí je nezapomenutelná zkušenost, na kterou nikdy nezapomenete a z mého pohledu je to ta nejlepší věc, kterou jsem udělal a kterou mi umožnili mí rodiče. Poznáváte nové lidi, způsob života, zvyky, životní styl, zemi, ve které žijete, to vás myslím vždy obohatí.

Jestli máte možnost, vyjeďte studovat do zahraničí a poznejte svět jinak. Věřím, že to nebyla má poslední studijní cesta!

Děkuji i Vám pane řediteli, že mi škola umožnila studijní pobyt v USA.

Zde přikládám video, které o nás jeden z našich spolužáků zpracoval pro svůj projekt.

​Jakub Doležal 7.F

Zpět na: Zprávy

© 2014 Gymnázium Teplice. Vytvořeno službou eSchool.cz