Logo Ústecký kraj

19. dubna 1880: Stremayrova jazyková nařízení zaručovala rovnoprávnost češtiny s němčinou u státních úřadů.

Korupční rizika v 7.B

01.11.2022 818 Mgr. František Frolík

Korupční rizika v 7.B

Dne 1. listopadu 2022 jsme navázali na loňskou spolupráci s Mgr. Jiřím Římánkem a Mgr. Jiřím Novotným z Institutu pro udržitelný rozvoj. Stejně jako v loňských septimách byla tématem korupční rizika při veřejných zakázkách.

 

Studenti 7.B by si díky semináři měli uvědomit, jaké různé vlivy mohou veřejné zakázky ovlivňovat a že korupce je bohužel tématem, které mnohdy ovlivňuje i jejich životy coby občanů. Nutno podotknout, že Česko si dle aktuálního Indexu vnímání korupce s tímto negativním jevem stále neví rady. Od mezinárodního sekretariátu Transparency International jsme za rok 2021 získali 54 bodů ze 100 možných a obsadili 49. příčku, o kterou se dělíme s Maltou a Mauriciem. Průměr Evropské unie (64 bodů) zůstává v nedohlednu.

V rámci semináře byla využita metoda strukturované inscenace. Studenti si na začátku vybrali určité role (politici, podnikatelé, občané). Politici (zastupitelé obce) rozhodli, že za vybrané daně (od občanů i podnikatelů) nakoupí pro občany občerstvení v podobě pizzy. Politici poté vybírali, od kterých dodavatelů a za jakých podmínek občerstvení nakoupí. O svých rozhodnutích se mohli / nemuseli radit s ostatními občany.

Doufejme, že důsledkem aktivity bude i vyšší zájem o aktivity v rámci občanské společnosti a řádné využívání aktivního volebního práva. Panu Římánkovi a Novotnému děkujeme za přínosnou aktivitu a budeme se těšit 18. listopadu v 7.G. 

Mgr. František Frolík

Zpět na: Zprávy

© 2014 Gymnázium Teplice. Vytvořeno službou eSchool.cz