Logo Ústecký kraj

Studium bez touhy kazí paměť a neuchovává nic, co přijalo. Da Vinci

Leipzig 2022

12.04.2022 1 168 Mgr. Martin Rak

Leipzig 2022

Gott sei Dank versus Gott mit uns. Třídy 4.A a 5.A a další žáci z 6.C, 6.D a 6.E se 12.dubna 2022 vydali na exkurzi do Lipska, metropole severozápadního Saska.

V Börde, krajině, která plodí cibuli a ukrývá hodně hnědého uhlí, na kterém teď ještě více vydělává pan Křetínský, se zrodilo ve vrcholném středověku bohaté město, těžící z výhodné polohy na křižovatce transevropských tras. Obchod s kožešinou, kůžemi, později místo textilek, stovek nakladatelství, burzy od 17. století, veletrhů, dnes město Amazonu, Porsche a BMW, letiště, MDR a univerzity s kořeny v Praze po roce 1409.

Město, kde začalo svou činnost široké opoziční hnutí proti diktatuře DDR.

Bachovo město.

Město, kde se seznámil budoucí prezident TM se svou CHG. A byl z toho TGM.

Město, kde byl konečně pořádně poražen Napoleon v říjnu 1813 v pověstné Völkerschlacht. U“Völki“ – památníku této bitvy jsme začali naši exkurzi Lipskem. Chladná kamenná stavba z roku 1913 s postavami posmrtných bojovníků jak ze severských mýtů od sochaře Metznera, který nám v Teplicích zanechal podivného Mozarta, nebyla jen poctou padlým, ale poctou padlým budoucím. Hlavní nápis „Gott mit uns“ je starý pruský a i švédský bojový projev, tedy předznamenání budoucí války. Dnes bych však raději zvolal Gott sei Dank, jako výraz ulehčení, že vše strašné již pominulo. Óda na radost, která se tu, v Lipsku, vyklubala, se nám dnes nechce zpívat, ale nádherný den nás nakonec přeci jen zvyklá si na chvíli odpočinout od těžkých myšlenek. Goethův Faust je taky odsud, z Auerbachova sklípku. A opět je svět chmurný. Bude ten současný Faust aspoň trochu takový, jako Goethův starý Faust? Protože pokud ne, pak už zbývá jen „ mit der Faust (pěst) auf den Tisch hauen.“ Gott mit uns.

Mgr. Martin Rak  

Zpět na: Zprávy

© 2014 Gymnázium Teplice. Vytvořeno službou eSchool.cz