Logo Ústecký kraj

18. dubna 1966: Československý film režisérů Jána Kadára a Elmara Klose Obchod na korze získal Oskara.

Migrace

21.12.2022 653 Mgr. František Frolík

Migrace

Dne 20. prosince 2022 navštívil seminář Geoglobalistiky (kde jsme se díky meteorologickým podmínkám a odborným exkurzím setkali v okleštěné sestavě) teplický rodák a absolvent Tallinn University Ondřej Hynek, jenž v současné době řídí projekty UNICEF v Jordánsku a Nigérii. Krom toho působí i na Ministerstvu školství ČR, kde má na starosti rozvoj mezinárodních vztahů.  

Tématem semináře byla migrace. Na začátku pan Hynek představil organizace, ve kterých působí (především UNICEF) a zkušenosti s humanitární a rozvojovou pomocí. Podstatnou část semináře jsme věnovali aktuálním ohniskům napětí se zaměřením na Afriku (např. spory ohledně etiopské přehrady na Nilu, klimatické změny jako push faktor migrace, Jižní Súdán, čínský neokolonialismus...). Opomenout jsme nemohli ani ukrajinskou krizi a v závěrečné části se studenti tázali např. na studium mezinárodních vztahů.

Studenti již po dnešku ví, kdo jsou tzv. IDPs, v čem spočívá rozdíl mezi humanitární a rozvojovou pomocí, proč někdy ministerstvo vnitra otálí se spoluprací s UNICEF, kolik evropských zemí je v TOP 10 z hlediska počtu uprchlíků v absolutních číslech a řadu dalších informací dané problematiky.

Panu Hynkovi děkujeme za zpestření semináře Geoglobalistiky.

Mgr. František Frolík

Zpět na: Zprávy

© 2014 Gymnázium Teplice. Vytvořeno službou eSchool.cz