Logo Ústecký kraj

18. dubna 1966: Československý film režisérů Jána Kadára a Elmara Klose Obchod na korze získal Oskara.

Svatá Ludmila 1100

15.09.2021 1 119 RNDr. Zdeněk Bergman

Svatá Ludmila 1100

Dnes je to přesně 1100 let od okamžiku, kdy byla zavražděna první česká světice - kněžna Ludmila. Byla manželkou prvního historicky doloženého Přemyslovce - Bořivoje. Byla matkou dvou dalších českých knížat Spytihněva a Vratislava I. a babičkou sv. Václava a jeho bratrovraha Boleslava I.

Co se událo v noci z 15. na 16. září roku 921, víme velice přesně, neboť to detailně vylíčil zásadní pramen pro rané české dějiny konce 10. století, Kristiánova legenda. Mnich Kristián vypráví o tom, kterak Drahomíra poslala značnou tlupu válečníků na Tetín, aby skoncovali s její o generaci starší, ale skutečně dlouholetou sokyní a zároveň tchyní. „Když pak nastal večer, napadli řečení násilníci její dům, a vylomivše bránu, ostatní své společníky ozbrojené meči a štíty postavili venku a jen náčelníci vrahů Tunna a Gommon s několika málo muži, vyrazivše dveře, vnikli s divokým pokřikem do ložnice, kde služebnice Boží odpočívala,“ vypráví mnich. 

Zdroj: iDnes

Mimochodem - významným historiografem, který se Přemyslovci zabýval, byl medievalista Dušan Třeštík - absolvent Gymnázia Teplice. Více si o něm můžete přečíst na informační tabuli ve vestibulu v přízemí budovy A.

Zpět na: Zprávy

© 2014 Gymnázium Teplice. Vytvořeno službou eSchool.cz