Logo Ústecký kraj

Poznání sebe sama je základem pravé moudrosti. JAK

Tři DofE expedice

22.06.2022 977 Mgr. Kateřina Appelová

Tři DofE expedice

O DofE je na Gymnáziu Teplice zájem. Svědčí o tom počty studentů, kteří se každoročně na podzim do programu zapisují. Letos se navíc program podařilo dokončit více než polovině z nich, takže expedice v červnu 2022 odjely tři skupiny DofE studentů, všechny v okolí Jiřetína pod Jedlovou, Rumburku, Kyjova a Rybniště.

Krásnolipsko tři dny a dvě noci statečně křižovaly týmy bez doprovodu dospělých, kontrolovány na předem naplánovaných check-pointech. Spaní ve stanech, vlastní jídlo s sebou a jeho příprava na ohni, putování v dešti či na prudkém slunci, to vše studenti zvládli. Po úspěšném roce v programu, kdy plnili týdně hodinu sportu, talentu a dobrovolnictví se tak mohou těšit na podzimní ceremonii a celosvětově uznávaný certifikát.  Všem 17 úspěšným studentům gratulujeme, níže pak více informací o programu na GT:  

Vzdělávací program DofE založen na koordinací vlastního rozvoje, zdokonalování se nejen v tom, na co máme talent, důvěře mezi studentem a jeho mentorem – dohlížejícím učitelem a překonávání sebe sama. 25 studentů teplického gymnázia má nyní možnost se po úspěšném absolvování programu zařadit mezi 8 miliónů úspěšných absolventů, kteří ve 140 zapojených zemích světa od roku 1956 cenu Vévody získali.

KDO BYL VÉVODA Z EDINBURGHU?

Manžel královny Alžběty II Princ Philip založil DofE v roce 1956 a až do své smrti se v projektu velmi aktivně angažoval. Sám o něm říkal: „Když byl program v roce 1956 zkušebně spuštěn, nikdo moc netušil, co z něj bude. Velmi rychle však v Británii uspěl, a od té doby se program DOFE stále rozšiřuje po celém světě.“  Více o programu si můžete přečíst i na oficiálních stránkách britské královské rodiny a zlaté certifikáty jezdí do Prahy běžně předávat její členové. Ve Velké Británii je certifikát úspěšného absolventa klíčový pro přijetí na kvalitní univerzitu a stejně tak může posloužit i českým studentům.

CO PŘESNĚ STUDENTY BĚHEM ROKU, KDY O CENU USILUJÍ, ČEKÁ?

„Tento prestižní projekt vybízí mladé lidi ve věku od 14 – 24 let k práci na svém vlastním rozvoji, plnění výzev a překonávání sebe sama.  Studenti pod vedením zkušených a proškolených mentorů plní dlouhodobé úkoly dle svého vlastního uvážení na poli sportovním, talentovém a dobročinném. Jde o mimoškolní aktivity, ale jak víme, každá pravidelná aktivita prospívá celkovému rozvoji člověka,“ říká Dagmar Pike, hlavní koordinátor programu.

CO KDYŽ STUDENT NENÍ SPORTOVNÍ TYP NEBO AKTIVITU NEZVLÁDNE?

„Právě aspekt vlastního nastavení limitů je to, co mě jako pedagoga  na DofE fascinuje,“ doplňuje Mgr. Kateřina Brušáková, druhý mentor programu. „Vlastní nastavení cílů je velké lákadlo pro studenty. Pro mnohé z nich je to první kontakt s vlastním sebehodnocením, odhadem svých sil a možností a plněním sebou nastavených cílů. Konečně stojím jako kantor na opačné straně barikády. Nekontroluji, neřadím dle úspěchu a bodů. Přebrat zodpovědnost za vlastní úspěch a hlavně neúspěch je podle mě klíčová dovednost na cestě k dospělosti. Dohlížím na reálné nastavení cílů i na jejich plnění, nastupuji i ve chvílích krize a navrhuji alternativní a záchranné postupy. Statistiky hovoří jasně, okolo 50% studentů odpadá nebo se opakovaně pokouší příští rok. I o tom je ale DofE. Úspěch přeci nemusí přijít hned poprvé. To ale my, dospělí, už velmi dobře víme.“

CO DÁL PO ŠESTIMĚSÍČNÍM SPLNĚNÍ VŠECH 3 OKRUHŮ?

„Po úspěšném splnění dlouhodobých cílů odjíždí studenti na dobrodružné  expedice do neznámých míst, kde si na pár dní vyzkouší svou samostatnost, orientaci v terénu, spolupráci s ostatními členy týmu a hlavně si, leckdy poprvé, zkusí vystoupit ze své komfortní zóny. Studenti jsou v tomto projektu zapojeni dobrovolně a láká je na účasti především fakt, že nemusí s nikým soutěžit, ale naopak je nutné spolupracovat se skupinou. Po splnění expedice studenty čeká už jen převzetí certifikátu, jeho založení k životopisu a zvážení, zda pokračovat na další – stříbrnou nebo rovnou zlatou úroveň.“ Říká D. Pike.

Za centrum DOFE na GT Brušáková, Pike

Zpět na: Zprávy

© 2014 Gymnázium Teplice. Vytvořeno službou eSchool.cz