Logo Ústecký kraj

Poznání sebe sama je základem pravé moudrosti. JAK

Cínovec

14.03.2019 2 682 RNDr. Zdeněk Bergman

Cínovec

Kasiterit (SnO2) je minerál pneumatolytického původu, což znamená, že vzniká krystalizací z hydrotermálních vysokoteplotních roztoků. Jeho název pochází z řeckého slova kassíteros – cín, česky se mu proto říká cínovec. 

Pojmenování obce Cínovec v Krušných horách souvisí s místem jeho největšího naleziště v Čechách. Bývá vázán na cínonosné greiseny a žíly různých typů. (Pozn.: greisen je hornina složená převážně z křemene, který je zčásti původní, zčásti vznikl pneumatolyticko-hydrotermální přeměnou živce). Hojně krystalizuje v krátkých sloupečcích zakončených pyramidou. Jednoduché krystaly jsou vzácné, většinou srůstají ve dvojčata (tzv. vezírovací dvojčata). Můžeme také nalézt vícenásobné srůsty krystalů a to včetně cyklických, které se nazývají tzv. cyklické kroupy. 

Barva se pohybuje v různých odstínech od bezbarvého přes hnědý až černý, obvykle černohnědý. Lesk na krystalových plochách je polokovový až diamantový, na lomných plochách mastný. 

Kasiterit je hlavní cínovou rudou, obsahuje až 78% cínu. Světová ložiska jsou především v Bolívii a Austrálii, dále JAR, Sibiř, Indonésie, Malajsie, Thajsko, Barma, Anglie, Chile, Mexiko, USA. 

B. Panešová 5.A

Zpět na: Články

© 2013 Gymnázium Teplice. Vytvořeno službou eSchool.cz